The Sherlock Holmes Problem Solving Challenge - Week 5

Date: 10th Jan 2019 @ 8:43pm

 

Queen Victoria wore only black for the whole of her reign after her husband, Prince Albert, who died on 14th December 1861. Queen Victoria died on 22nd January 1901.

How many days apartare these two dates?

The first leap year in the period was 1864; the year 1900 was not a leap year.

 

Please login in as a parent or pupil to leave comment on blog

Parent login
Pupil login

Abigail R wrote:

Hi everyone!
This looks like an interesting challenge! This is my working out...

Total leap years = 9
Space between leap years = 4 years

Main calculation!

December = 31 days (31-14 = 17 days left in December)
366 days x 9 leap years = 3294 days
1900 -1864 = 36 years (36 years - 9 leap years = 27 years)
365 days x 27 years = 9855 days
9855 days + 3294 days = 13,149 days

Final days!

30 days (April) + 22 days = 52 days
31 days x 3 months = 93 days
93 days + 28 days (February) = 121 days

Final sums!

121 days + 52 days = 173 days
13,149 days + 173 days = 13,322 days

Total days between the two dates = 13,322 days!

Abigail R : )

Joseph L wrote:

Hi everyone, I'm here to have a go at this question. I think they were apart for 40 years and 41 days I found that out like this:
If you add on 10 years till you get to 1891 which is 30 years then you would add on 9 years which takes you to 1900 then you add on 1 year to make 40 years then to find out the days you would count up the days up till 22nd but in 1864 there was a leap year so you add on the extra day to make it 41 days and then you have your answer.

JOSEPH L :)

Emily W wrote:

To start I figured out all the leap years between 1861 and 1901, there are 9 because 1900 is not a leap year.
There are 39 full years between these dates, there is 1 month left over.
I then multiplied 365 by 39 which is 14245, then added 9 to get 14254.
I then worked out that there are 17 days from 14th December to the end of the month. I know that there are 22 days from the 1st January to the 22nd. So I added 17 and 22 to get 39.
Finally I added 39 and 14254 to get 14293.
So the two dates are 14293 days apart.

Joe H wrote:

Between the 2 dates there are 9 leap years so there is 366x9= 3294 the other 31 years there are 365 days so 365 x31= 11315 add the two figures together equals 14609 days between the two days.

Mr Allen wrote:

Well done everyone! I can see you've been working hard with this one...and you know I love it when we have different answers!! :-)

Euan B wrote:

After counting all the leap years and getting very confused i asked for some help from my mum who told me all leap years had to be divisible by 400 so the year 1900 cant be one! So that means there was 9 leap years= 3294 days(9x366) and then 365x30=10989 and then finally 10989+3294=14283!

14283 days between these dates

Olivia-Martine C wrote:

I started with working out the extra days of the dates: 14th December 1861 and 22nd January 1901. The day for 1861 is 17 days and the day for 1901 is 22 days, it all comes to 39 days. Then I worked out the full years which comes to 39 years in total. I worked out that there are 9 leap years altogether. So then I did 9 x 366 which is 3294 and then I did 30 x 365 which is 10,950 then I added it altogether including my extra 39 days giving me a total of 14,283 days apart! 👍🙂

John-Joseph S wrote:

Hi guys I think 1 month 8 days and 41 years

Hayden S wrote:

How I have worked it out :

365
x 39
3285
+ 10940
14325

14235
+ 40
9
14284

So I think it is 14284. 40 is the number of day between the 14th December and the 22 January.

Hayden

Contact the School

St Paul's Catholic Primary School

Miss M Flynn (Headteacher)
St Paul's Catholic Primary School
Turner Lane
Hyde
SK14 4AG, United Kingdom

Main Contact: Mrs L Clowrey (Office Manager)

Tel: 01613682934
admin@st-pauls-hyde.tameside.sch.uk